Apakah Pilihan Berfaedah yang Ada pada Perisian Pengurusan Spa

Apakah Pilihan Berfaedah yang Ada pada Perisian Pengurusan Spa?

Sistem pengurusan harus cukup baik sehingga setiap perniagaan boleh menangani semua senario. Spa mematuhi peraturan perniagaan untuk menguruskan kakitangan mereka. Jadual kakitangan di spa akan menentukan tempahan pelanggan. Masalah tempahan pelanggan adalah dalam banyak senario seperti:

  • Penduaan dalam tempahan
  • Isu pembatalan
  • Salah masuk pelanggan

Sistem di spa boleh menyelesaikan semua isu pengurusan. Pengurus spa boleh mengambil Perisian Pengurusan Spa untuk menguruskan tempahan. Penduaan data pelanggan adalah dalam sistem manual. Pembatalan janji temu adalah masalah di spa yang boleh diselesaikan oleh sistem. Kemasukan maklumat pelanggan yang salah akan menyebabkan spa mempunyai masalah besar. 

Ciri-ciri Sistem Tahan oleh Spa:

  • Pengurusan Pasukan 

Kakitangan di spa sedang mencari pengurusan perincian mereka. Perisian ini boleh mengendalikan semua butiran spa dalam kes ahli terapi. Peralihan kakitangan adalah pilihan pertama yang memerlukan pengurusan. Ahli terapi di spa boleh menyemak maklumat mereka di portal dalam sistem. Ketersediaan kakitangan juga terdapat dalam profil sistem.

Pentadbir spa boleh menerima permintaan cuti daripada semua kakitangan. Perisian ini juga akan kakitangan untuk memasukkan atau menukar data profil mereka. Akses kepada profil kakitangan adalah melalui e-mel. Kakitangan perlu log masuk pada e-mel sedemikian untuk mendapatkan maklumat mereka. Helaian masa semua kakitangan ada dalam profil sistem. 

  • Urusan Pelanggan

Seperti kakitangan, pelanggan di spa menuntut profil yang sama. Komunikasi pelanggan dengan kakitangan adalah perkara pertama yang memerlukan akaun. Pelanggan selanjutnya memiliki butiran mereka. Mana-mana perniagaan memerlukan data setiap pelanggan. Spesifikasi semua pelanggan akan dipaparkan melalui sistem.

Persona setiap pelanggan ada dalam sistem spa. Kehadiran pelanggan akan memuaskan dengan penggunaan sistem. Setiap ahli perlu memasuki spa dengan menyediakan kehadiran mereka. Tempahan untuk semua permintaan cuti ada dalam persona semua pelanggan. Tiada pelanggan boleh menuntut sebarang isu terhadap spa oleh perkhidmatan automatik. 

  • Tempahan Spa

Jadual di spa adalah permulaan kepada semua tempahan. Had masa semua kakitangan spa ada dalam jadual. Pelanggan boleh melihat keseluruhan jadual spa sebelum membuat tempahan. Perisian Pengurusan Spa juga mudah dalam tempahan kerana ia mempunyai kemudahan dalam talian. Pelanggan spa boleh menempah masa mereka melalui perisian. Tempahan sistem adalah keselesaan untuk semua penonton spa.

See also  The Microdiscectomy: A Tricky Procedure That's Necessary

Helaian masa untuk semua ahli terapi spa adalah di muka depan laman web spa. Senarai semua pelanggan akan berada dalam sistem yang menempah perkhidmatan mereka. Nama pelanggan dengan perkhidmatan yang mereka tempah ada dalam perisian. Lokasi spa yang berbeza akan diuruskan melalui satu sumber. Perisian ini boleh mengambil alih tugas semua pelanggan dan tempahan mereka. 

  • Amaun Bersatu

Pilihan pembayaran adalah faktor terpenting yang boleh diabaikan oleh spa. Setiap pelanggan perlu mengemukakan jumlah untuk perkhidmatan tersebut. Pelbagai pilihan untuk pembayaran boleh menarik pelanggan untuk semua perkhidmatan spa. Pintu masuk pembayaran boleh bertambah baik dengan menggunakan sistem di spa. Wang tunai untuk semua pembayaran kad dibenarkan melalui perisian.

Pelanggan yang tegang untuk membayar dalam talian boleh membayar dari mana-mana sumber. Sistem ini boleh membolehkan semua akaun dalam talian pelanggan. Sistem ini boleh menyelesaikan semua ketegangan pembayaran pelanggan. Perisian ini tidak akan membuat sebarang dakwaan kepada bank tertentu untuk pembayaran. Debit ini selanjutnya diakui oleh sistem di spa. 

  • Keahlian dalam Spa

Keahlian spa adalah serupa dengan gim. Kedua-dua keahlian spa dan gim adalah untuk keselesaan pelanggan menggunakan perkhidmatan spa. Keahlian dalam spa adalah tanda untuk mendapatkan perkhidmatan spa. Sesi di spa semuanya atas keahlian. Masa spa dan kakitangan mereka bergantung pada keahlian. 

Pelanggan boleh mendapatkan lebih banyak pilihan dalam perkhidmatan melalui akaun keahlian. Ya, semua ahli spa akan mendapat akaun mereka.

Syarikat-syarikat sebagai Wellyx menyediakan sistem untuk semua spa seperti perniagaan. Kemudahan pelanggan adalah keutamaan sistem sedemikian untuk spa. Pembayaran keahlian semua dialu-alukan melalui sistem. 

Spa boleh mengambil perisian sedemikian daripada banyak firma perisian. Spesifikasi spa melalui perisian akan meningkatkan jualan mereka di pasaran.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *