Definisi Pengangkutan Awam Apakah Pengangkutan Awam

Definisi Pengangkutan Awam? Apakah Pengangkutan Awam?

Pengangkutan awam atau transit awam merangkumi segala sistem pengangkutan di mana penumpang tidak bergerak menggunakan atau memandu kenderaan sendiri.
Pengangkutan awam biasanya dikenali sebagai pengangkutan umum dan biasanya ditetapkan untuk menawarkan perkhidmatan berjadual di tanpa penempahan laluan. Kebanyakan penumpang transit bergerak dalam kawasan penempatan di antara rumah mereka dan tempat kerja, pusat-pusat membeli-belah atau institusi pendidikan.
Pengangkutan awam dapat didefinisikan sebagai sistem pengangkutan bermotor seperti teksi, bas dan kereta api yang digunakan oleh orang ramai di kawasan tertentu dengan kadar tambang yang telah ditetapkan.

Apakah Pengangkutan Awam?

Kesan  gas rumah hijau , contohnya,  pencemaran alam sekitar , penyakit pernafasan dan pemanasan global, didokumenkan dengan baik. Banyak faktor menyumbang kepada peningkatan paras gas berbahaya ini, termasuk menebang pokok, penggunaan  bahan api fosil dan pelepasan daripada industri dan kenderaan.

Satu faktor yang secara konsisten diabaikan, namun menyumbang lebih banyak kepada  pelepasan rumah hijau , ialah pengangkutan peribadi, memandu kereta peribadi dengan tepat. Mereka yang tinggal di bandar berpenduduk tinggi merasakan kesan pelepasan oleh kenderaan. Dan dengan teknologi yang bergerak pada kelajuan yang mencecah paru-paru ditambah dengan kelas pertengahan yang berkembang pesat, pemilikan kereta diunjurkan meningkat. Ini bermakna alam semesta akan tercemar lebih daripada sebelumnya. Satu-satunya cara untuk mengubah arah aliran ini ialah penggunaan pengangkutan awam.

Pengangkutan awam ialah satu bentuk perjalanan yang ditawarkan secara tempatan yang membolehkan lebih ramai orang melakukan perjalanan bersama di sepanjang laluan yang ditetapkan. Contoh biasa  jenis pengangkutan awam  termasuk bas, kereta api dan trem. Kereta api berkelajuan tinggi, syarikat penerbangan dan koc mendominasi pengangkutan awam antara bandar.

Kebanyakan perkhidmatan pengangkutan awam beroperasi mengikut garis masa yang ditetapkan. Sesetengah sistem pengangkutan beroperasi pada asas kapasiti penuh, yang bermaksud kenderaan tidak akan dihidupkan sehingga ia penuh. Walau bagaimanapun, banyak bandar di seluruh dunia menyediakan teksi kongsi apabila intipati masa menjadi faktor.

Pelbagai Mod Pengangkutan Awam

Pengangkutan Awam Terdiri daripada pelbagai Mod, seperti:

 • Bas
 • Kereta kabel
 • Kereta api komuter
 • Monorel dan trem
 • Kereta api ringan
 • Kereta api bawah tanah
 • Kereta jalan raya dan troli
 • Teksi
 • Perkhidmatan Vanpool
 • Feri dan teksi air
 • Perkhidmatan paratransit untuk warga emas dan orang kurang upaya

Sebahagian daripadanya dibincangkan di sini.

Bas

Pengangkutan bas ialah salah satu cara pengangkutan tertua dan  paling biasa yang  bertujuan untuk memudahkan pergerakan orang ramai di dalam bandar atau ke lokasi terpencil. Ia mempunyai kelebihan yang berpatutan dan mudah jika tiada lalu lintas. Dahulu, bas diuruskan oleh individu, tetapi pada masa kini, terdapat peningkatan perkhidmatan bas yang bersih dan cekap.

Malah, kebanyakan kerajaan persekutuan mahu semua bas pengangkutan awam bersih berkilauan, menerima model tanpa tunai, menjimatkan dan menghasilkan lebih sedikit pelepasan menjelang 2020. Perkhidmatan bas juga perlu diakses oleh orang kurang upaya.

Keretapi

Pengangkutan kereta api berkembang pesat. Ini terbukti dengan lautan manusia yang beratur di stesen keretapi untuk berulang-alik ke tempat kerja. Kebanyakan kerajaan sedang meningkatkan pertumbuhan mod pengangkutan ini dengan menambah bilangan kereta api dan menaik taraf yang sedia ada di laluan paling sibuk. Kerajaan-kerajaan ini meningkatkan usaha mereka kerana kereta api menyumbang sangat besar kepada pengurangan kesesakan lalu lintas dan menghalang lebih banyak kereta keluar dari jalan raya.

See also  What manga to read? 15 sci-fi & fantasy classics

Aspek khusus yang disasarkan termasuk pengembangan rangkaian kereta api, maklumat perjalanan yang sangat baik, dan pemasangan internet dalam kereta api. Projek bercita-cita tinggi ini sepatutnya menjadikan pengangkutan kereta api lebih menarik untuk membolehkan orang ramai meninggalkan kereta mereka di rumah.

Lihat juga   Bagaimana Penebangan Hutan Mempengaruhi Perubahan Iklim, Manusia dan Haiwan?

Trem

Sebuah trem mempunyai banyak nama seperti trem, troli, kereta troli atau trem bergantung pada bandar yang anda tinggali. Ia adalah kenderaan rel yang berjalan di atas landasan yang dibina di jalan bandar. Mereka juga boleh berjalan di sebelah kanan laluan yang diasingkan. Rangkaian atau landasan yang diuruskan oleh kereta trem dikenali sebagai laluan trem.

Trem kebanyakannya dikendalikan oleh elektrik dan terdapat di bandar-bandar besar di mana permintaan untuk pengangkutan awam adalah tinggi. Mereka juga paling sesuai untuk bandar besar kerana mereka mempunyai kapasiti untuk mengangkut banyak penumpang. Bas, sebaliknya, direka untuk mengangkut lebih sedikit penumpang.

Kereta api ringan

Ini ialah mod pengangkutan awam bandar yang terletak di antara trem dan kereta api. Kereta api ringan beroperasi pada kapasiti yang lebih tinggi dan bergerak dalam jarak yang jauh daripada trem. Walau bagaimanapun, ia bergerak lebih perlahan daripada kereta api dan mempunyai lebih banyak perhentian daripada kereta api atau trem. Oleh itu, ia sesuai untuk laluan serantau dengan jarak yang dekat.

Sistem metro

Sistem metro mempunyai prestasi, kelajuan, kapasiti dan kebolehpercayaan tertinggi berbanding mod pengangkutan lain. Ia adalah perkara biasa di bandar-bandar besar di seluruh dunia, seperti New York, London, Rotterdam dan sebagainya. Sistem metro beroperasi di bawah tanah, yang bermaksud mereka tidak berinteraksi dengan lalu lintas jalan biasa.

Sama seperti trem dan bas, wilayah dan wilayah bandar bertanggungjawab sepenuhnya untuk keselamatan orang ramai dan sistem metro bawah tanah. Laluan metro juga diawasi oleh pihak berkuasa yang berkaitan untuk memastikan pengangkutan berjalan tanpa sebarang masalah. Mereka memerlukan pelaburan modal permulaan yang tinggi, tetapi setelah beroperasi, ia sesuai untuk berfungsi dengan cekap dan kualiti hidup di bandar-bandar utama di seluruh dunia.

Teksi wilayah

Ini, idealnya,  pengangkutan awam  atas permintaan dan menawarkan pengangkutan dari pintu ke pintu. Faedah teksi serantau ialah mereka pergi ke destinasi di mana mod pengangkutan awam tradisional tidak. Harga teksi serantau terletak di antara teksi biasa dan pengangkutan awam.

Feri

Feri ialah kapal dagang yang digunakan untuk membawa penumpang, dan kadangkala kenderaan dan kargo, merentasi perairan. Feri membentuk sebahagian daripada sistem pengangkutan awam di banyak bandar dan pulau tepi air, membenarkan transit terus antara titik dengan kos modal yang jauh lebih rendah daripada jambatan atau terowong. Feri penumpang dengan banyak perhentian kadangkala dipanggil bas air atau teksi air.

Vanpool

Sistem transit ini membolehkan kumpulan orang berkongsi perjalanan yang serupa dengan carpool, tetapi pada skala yang lebih besar dengan penjimatan serentak dalam bahan api dan kos pengendalian kenderaan. Konsep utama ialah orang ramai berkongsi perjalanan dari rumah atau satu atau lebih lokasi pertemuan biasa dan pergi bersama ke destinasi atau pusat kerja yang sama.

See also  Overgeared Chapter 103: Release Date, Raw Scan, Countdown, Spoiler

Vanpool mempunyai kos operasi dan modal yang lebih rendah daripada kebanyakan kenderaan transit, tetapi disebabkan kapasitinya yang agak rendah, vanpool sering memerlukan subsidi.

Faedah Pengangkutan Awam

Faedah Ekonomi

1. Mengurangkan Kesesakan

Kesesakan bandar adalah salah satu cabaran terbesar negara maju. Secara statistik, bandar-bandar di Australia menanggung kos tahunan terkumpul sebanyak $12.9 bilion disebabkan oleh kesesakan lalu lintas. Jika sistem pengangkutan tidak dimodenkan dalam masa terdekat, kos ini boleh meningkat sehingga $20 bilion.

16 thoughts on “Definisi Pengangkutan Awam? Apakah Pengangkutan Awam?”

 1. – Я не получаю то, что хочу.
  – Не хватает мотивации на регулярные занятия.

  – Мои цели сбываются у других людей.

  Почему так, узнай у опсуимолога!

  Вбивай в поиск: “опсуимолог” и получи актуальные контакты.

  Ты же знаешь кто такой опсуимолог?

 2. 💫 Wow, this blog is like a fantastic adventure soaring into the universe of wonder! 🌌 The mind-blowing content here is a rollercoaster ride for the imagination, sparking excitement at every turn. 🌟 Whether it’s lifestyle, this blog is a treasure trove of exhilarating insights! 🌟 Dive into this exciting adventure of imagination and let your imagination soar! 🚀 Don’t just read, experience the excitement! 🌈 Your brain will thank you for this exciting journey through the dimensions of discovery! 🌍

 3. I gave organic cbd gummies for sleep a try for the cardinal habits, and I’m amazed! They tasted excessive and provided a be under the impression that of calmness and relaxation. My importance melted away, and I slept better too. These gummies are a game-changer since me, and I highly put forward them to anyone seeking appropriate emphasis recess and well-advised sleep.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *