Pasangan Di Thailand Digesa Memakai Topeng Muka Dan Elakkan 'Posisi Seks Bersemuka' Menjelang Hari Kekasih

Pasangan Di Thailand Digesa Memakai Topeng Muka Dan Elakkan ‘Posisi Seks Bersemuka’ Menjelang Hari Kekasih

 Pasangan di Thailand telah digesa oleh kerajaan untuk mengamalkan ‘seks pandemik selamat’ menjelang Hari Valentine, termasuk memakai topeng muka dan mengelakkan ‘posisi seks bersemuka’.

Kadar jangkitan Covid-19 meningkat pesat di Thailand pada masa ini, dengan 13,760 jangkitan baharu dilaporkan secara purata setiap hari, menurut Reuters .

Couples In Thailand Urged To Wear Face Masks And Avoid 'Face To Face Sex Positions' Ahead Of Valentine's Day
Couples In Thailand Urged To Wear Face Masks And Avoid ‘Face To Face Sex Positions’ Ahead Of Valentine’s Day

Jumlah jangkitan harian baharu di hab pelancongan Asia Tenggara itu berada pada tahap tertinggi sejak 29 Ogos tahun lalu dan 25 kematian dalam tempoh 24 jam dilaporkan semalam oleh media tempatan (14 Februari).

Sudah tentu, lonjakan pesat kes Covid adalah kebimbangan utama bagi pihak berkuasa kesihatan Thailand dan langkah berjaga-jaga sudah diambil dan dinasihatkan – dan Hari Valentine pastinya tidak terkecuali.

Walaupun majoriti daripada kita sedang bersiap untuk menghabiskan hari paling romantis tahun ini esok secara dekat dan peribadi dengan seseorang yang istimewa itu, nampaknya kerajaan di Thailand mempunyai idea yang agak berbeza.

Pihak berkuasa kesihatan telah menyatakan kebimbangan bahawa pertemuan intim pada 14 Februari boleh mengakibatkan lonjakan kes Covid yang lebih besar, sementara mengakui orang melakukan hubungan seks pada hari lain juga.

“Covid bukan penyakit kelamin, tetapi jangkitan Covid adalah mungkin melalui pernafasan hubungan rapat dan bertukar air liur,” kata pengarah Biro Kesihatan Reproduktif Bunyarit Sukrat kepada AFP pada hari Jumaat.

Dia mengesyorkan agar pasangan mengambil ujian antigen sebelum keluar bertarikh untuk mengelakkan penularan virus kepada pasangan mereka.

Mereka juga telah dinasihatkan supaya tidak ‘posisi seks bersemuka dan ciuman dalam’ tetapi telah digesa menggunakan kontraseptif jika mereka ingin mengelakkan kehamilan yang tidak diingini.

Pihak berkuasa juga menasihatkan mereka yang keluar pada Hari Kekasih supaya memakai topeng dan mengekalkan penjarakan sosial di rumah, terutamanya di sekeliling warga emas dan mereka yang mempunyai penyakit kronik, bagi mengurangkan potensi penyebaran jangkitan.

Ini bukan kali pertama kerajaan Thailand menasihatkan pasangan untuk mengamalkan seks ‘selamat Covid’.

Pada Ogos tahun lalu, Jabatan Kesihatan mengeluarkan nasihat ‘seks selamat’ Covid, termasuk mencari kedudukan yang tidak ‘bersemuka’ serta mengelakkan air liur dan rembesan lain.

Couples In Thailand Urged To Wear Face Masks And Avoid 'Face To Face Sex Positions' Ahead Of Valentine's Day

Dr Suwanchai Wattanayingcharoen, ketua pengarah jabatan itu, berkata kepada Bangkok Post bahawa memakai topeng muka dan mengelak daripada berhadapan dengan pasangan semasa hubungan seks adalah disyorkan kerana tidak cukup vaksin dan kit ujian antigen pantas (ATK) ketika itu.

Tetapi memandangkan situasi Covid-19 telah berubah dan pasangan kekasih kelihatan lebih selamat ketika melakukan hubungan seks, ujian ATK sepatutnya mencukupi untuk orang yang diberi vaksin sepenuhnya, katanya.

1 thought on “Pasangan Di Thailand Digesa Memakai Topeng Muka Dan Elakkan ‘Posisi Seks Bersemuka’ Menjelang Hari Kekasih”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *